Značaj genetskih testiranja u ranoj prevenciji

U utorak 4.oktobra 2018. godine u prostorijama Gemmo centra održano je predavanje pod nazivom „Značaj genetskih testiranja u ranoj prevenciji“. Tom prilikom prisutne lekare, specijaliste pedijatrije i opšte medicine, direktor Gemmo centra, specijalista genetike Ivana Buzadžić podsetila je na činjenicu da osobe koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj nekog oboljenja, a nisu izložene uticaju štetnih faktora iz okolne sredine, ne moraju nužno i oboleti. Od izuzetne važnosti je da roditelji znaju kako da se ponašaju, šta da rade, koju hranu da koriste jer je najefikasnija rana prevencija. Ukoliko je dete sa genetskom predispozicijom tokom odrastanja izloženo štetnim faktorima postoji velika verovatnoća da će se razboleti u pubertetu ili kasnije, kada odraste.

Nutricionista Đođe Pejić, stručni konsultant Gemmo centra, govorio je o važnosti pravilne ishrane dece. Optimalna ishrana, pravilna priprema namirnica, čuvanje hrane, serviranje hrane i osnove nutricionizma predstavljeni su na interesantan, poučan i razumljiv način u vodiču kroz dečiju ishranu po principima dr Ane Gifing „Moj prvi zalogaj“.

Ispred kompanije Hemofarm, mr ph Jelena Šteković predstavila je FerriMore, dodatak ishrani sa gvožđem, vitaminima B6 i B12 koji, zahvaljujući inovativnoj lipozomalnoj tehnologiji, obezbeđuje visoku iskoristljivost i dobru podnošljivost gvožđa.

Lekari su pokazali veliko interesovanje za aktivnosti Gemmo centra usmerene ka ciljanoj prevenciji, očuvanju i unapređenju zdravlja.