Saznajte informacije iz vašeg genetskog zapisa

Personalizovani pristup prevenciji i lečenju

Genetika utiče na sve aspekte našeg života i rada a informacije koje nosimo u našem genetskom materijalu minimalno se koriste. Uloga pojedinih gena vidljiva je svakodnevno – boja očiju ili kose, različite krvne grupe, različita koža… Naš genetski zapis sadrži informacije koje se tiču svakog metaboličkog procesa u organizmu, zdravlja i bolesti. Nebrojeno mnogo informacija koje nasleđujemo su nam nepoznate i ne znamo kako da ih koristimo.

Preventivni genetski testovi pružaju informaciju o VAŠEM individualnom kapacitetu i osetljivosti na različite faktore iz spoljašnje sredine: UV zračenje, hrana, lekovi, zagađenje, pesticidi, stres, fizička aktivnost… Rezultat različitih interakcija gena i spoljašnje sredine različit je kod svakog pojedinca. Ne možemo menjati strukturu gena, ali možemo modifikovati njihov rad, „ekspresiju“ korigovanjem stila života, odabirom personalizovane ishrane i odgovarajuće fizičke aktivnosti.

Analizom rezultata genetskih testova uz lične podatke koji uključuju informacije o: stilu života, rezultatima laboratorijskih testova, tegobama i prisutnim oboljenjima, porodičnoj anamnezi dolazimo do informacije koja je temelj za donošenje specifičnih preporuka prilagođenih upravo VAŠEM genetskom kapacitetu sa jednim glavnim ciljem – očuvanje i jačanje VAŠEG ZDRAVLJA.

Kako genetika može pomoći u svakodnevnom životu?

Specifične, genetski utemeljene preporuke su visoko personalizovane i razlikuju se od poznatih uobičajenih preporuka (jedi više povrća i voća, ne puši, vežbaj….). Preporuke za osobe sa istim genetskim rezultatom ali različite starosne dobi, pola, životnih navika nisu i ne mogu biti iste. Utemeljene su baš na VAŠIM podacima i najadekvatnije su baš u VAŠEM slučaju.

Odabir najprikladnijih analiza zavisi od karakteristika i kliničke slike svakog čoveka. Genetsko testiranje sprovodi se samo jednom u životu. Ni jedan genetski program ne znači odricanje od omiljenih navika nego pomaže u optimizaciji aktivnosti vaših gena i doprinosi zaštiti od nepovoljnih uticaja okoline i pojave bolesti.