Uloga farmakogenetike u kliničkoj praksi, stručno predavanje u Gemmo centru

U prepunoj sali Gemmo Centra, u ponedeljak 03.06.2019. godine u saradnji sa preduzećem Makler, održano je još jedno stručno predavanje na temu „Uloga farmakogenetike u kliničkoj praksi“.

Ivana Buzadžić, specijalista genetike, objasnila je razliku između tradicionalnog pristupa lečenju kod kojeg pacijenti sa određenom kliničkom dijagnozom dobijaju istu ili sličnu terapiju, od personalizovanog pristupa lečenju, gde se pomoću farmakogenetskih analiza dolazi do optimalnog odabira terapije i njenog idealnog doziranja.

Ovom prilikom bilo je reči i o ulozi genetike u terapiji antiagregacionih lekova, a predstavnica firme Makler prezentovala je mogućnosti aparata za praćenje efekta antiagregacione terapije, Verify Now.

Prisutni gosti, lekari, pretežno iz oblasti kardiologije i ginekologije, prepoznali su značaj genetskih analiza koje se rade u Gemmo Centru. Istaknut je i veliki značaj farmakogenetike kao nove grane farmakoloških nauka koja proučava vezu između genetske predispozicije pojedinaca i njegove sposobnosti da metaboliše određeni lek.