Metabolic insulin resistance and polycystic ovarian syndrome

Translation in serbian

Sindrom insulinske rezistencije karakteriše smanjena osetljivost tkiva na delovanje insulin. To je stanje u kome normalna količina insulina ima oslabljen biološki odgovor. Naime, insulinska rezistencija nastaje kada ćelije u telu (jetra, skeletni mišić i masno tkivo) postaju manje osetljive i na kraju otporne na insulin. U takvom stanju insulin, bez obzira na lučenje iz pankreasa, ne može ostvariti svoje unutarćelijsko delovanje. Pošto glukoza ne može biti apsorbovana od strane ćelija ostaje da cirkuliše u krvi, što stvara potrebu za sve većim lučenjem insulina. Proizvodnja sve većih količina insulina može vremenom dovesti do oštećenja i gubitka funkcije beta ćelija pankreasa. Kada pankreas više nije u stanju da proizvede dovoljno insulina nastaje hiperglikemija i posledično dijabetes tip 2. U organizmu se razvijaju štetne posledice, uključujući i stvaranje triglicerida, što dodatno umanjuje osetljivost na insulin. Sa insulinskom rezistencijom koreliše masno tkivo u abdomenu. Abdominalno masno tkivo je za razliku od subkutanog, metabolički aktivan organ.

Osim u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina, insulin utiče i na proces koagulacije, rast i diferencijaciju ćelija, regulaciju autonomnog nervnog sistema. To je najmoćniji anabolički hormon u ljudskom organizmu. Stanja rezistentna na insulin mogu biti genetski uslovljena ili stečena, a posledica su oštećenja regulatornih mehanizama u metaboličkom putu insulina.

Postoje metabolički i hormonski poremećaji koji često za rezultat imaju insulinsku rezistenciju:

  1. Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
  2. Šećerna bolest nezavisna od insulina
  3. Šećerna bolest zavisna od insulina
  4. Endokrini poremećaji (Cushingov sindrom, akromegalija)
  5. Metabolički poremećaji (acidoza, uremija)
  6. Gojaznost
  7. Fiziološka stanja (trudnoća, pubertet, starenje)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je vrlo složen endokrinološki, reproduktivni i metabolički poremećaj nedovoljno poznate etiologije i patogeneze. Ispoljava se čitavim nizom kliničkih karakteristika i simptoma od kojih su najčešći:

  1. poremećaj ovulacije
  2. povećano stvaranje androgena i
  3. ultrazvukom utvrđen policističan izgled jajnika.

PCOS je često povezan sa debljinom, poremećajem u lučenju gonadotropina i insulinskom rezistencijom. Iako se ovi parametri ne smatraju ključnim za postavljanje dijagnoze, oni utiču na klinički fenotip i reprodukcione i metaboličke rizike.

PCOS se smatra jednom od najčešćih bolesti i svakako najčešćom endokrinopatijom kod žena, zajedno sa  menoragijom, najčešćim ginekološkim poremećajem. PCOS nije značajan samo zbog svoje visoke učestalosti nego i zbog brojnih zdravstvenih rizika koje imaju žene obolele od ovog sindroma.

Dugi niz godina interesovanje za PCOS bilo je povezano sa kožnim i reproduktivnim manifestacijama ovog poremećaja. Ovaj sindrom je međutim, postao izuzetno zanimljiv  80-tih godina prošlog veka kada je ustanovljeno da žene sa PCOS imaju veći rizik od nastanka abdominalne debljine, insulinske rezistencije, intolerancije glukoze, dijabetesa tipa 2, dislipidemije i hipertenzije, ukratko metaboličkog sindroma. Poremećena je vaskularna i endotelna funkcija što zajedno sa prethodno navedenim faktorima utiče na povišen rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti kod žena sa PCOS.

Kako hiperandrogenemija uzrokuje hiperinsulinemiju?

  1. Androgeni inhibiraju periferno i hepatičko delovanje insulina.Testosteron indukuje insulinsku rezistenciju kod žena sa PCOS-om direktno smanjujući broj i/ili efikasnost transportnih proteina glukoze, posebno tip 4 glukoznih transportera (GLUT-4) koji su odgovorni za unos glukoze u skeletne mišićne ćelije i ćelije masnog tkiva.
  2. Androgeni i povišene slobodne masne kiseline (testosteron ubrzava lipolizu stvarajući višak slobodnih masnih kiselina) koče hepatičko oslobađanje insulina što rezultira hiperinsulinizmom i insulinskom rezistencijom. Slobodne masne kiseline inhibiraju unos glukoze u ćelije skeletnih mišića zavisne od insulina što je ustvari i osnova definicije insulinske rezistencije.
  3. Neke studije navode indirektnu ulogu androgena u osetljivosti pankreasa na glukozu. Androgeni mogu indukovati porast osetljivosti beta ćelija na glukozu što rezultira periodima sa niskim nivoima glukoze kao i mogućom povećanom željom za uzimanjem ugljenih hidrata i aktivacijom hormonskih mehanizama, što opet podupire akumulaciju abdominalne masti i insulinsku rezistenciju

Udruženost policističnih jajnika i povišene insulinske rezistencije, odnosno hiperandrogenizma i nepodnošljivosti glukoze, otkrivena je 1921. godine. Prevalenca insulinske rezistencije je 50-60% kod žena sa PCOS-om, a u opštoj populaciji 10 – 15% . Oko 50% žena sa PCOS-om je gojazno.

Porast incidence PCOS-a odgovara porastu incidence debljine.

Oštećenu toleranciju glukoze ima 30–40% žena sa PCOS-om i najčešće su gojazne. Kod oko 10% ovih žena postoji mogućnost razvoja šećerne bolesti nezavisne od insulina. Kod žena sa ovim sindromom 3 – 4 puta je veći rizik od nastanka raka dojke nego u ostaloj populaciji žena.

Žene sa PCOS-om imaju veću insulinsku rezistenciju nego žene bez PCOS-a istog BMI-a (body mass index).

Približno 50% tih žena ima poremećaj insulinske aktivnosti. Defekt insulinskih puteva je prisutan i u adipocitima i skeletnim mišićima, primarnim ciljnim tkivima insulinskog delovanja.

Sama insulinska rezistencija ne može biti jedini razlog razvoja šećerne bolesti nezavisne od insulina kod žena sa PCOS-om. Većina žena sa PCOS-om može potpuno kompenzovati insulinsku rezistenciju, ali određeni procenat ima neusklađen i nedovoljan odgovor β-ćelija na obrok ili opterećenje glukozom.

Terapija

Napredak u pojašnjenju odnosa insulina, androgena i insulinske rezistencije utire put za novi

terapijski pristup PCOS-u. Lekovi koji povećavaju insulinsku osetljivost dovode do opadanja sekrecije insulina, a time i do smanjenja androgene produkcije, što poboljšava ovulatornu funkciju. Lečenje PCOS-a smanjenjem nivoa insulina treba sagledati zajedno sa svim ostalim dostupnim lekovima.

Zaključak

Još su ostale brojne nepoznanice u etiopatogenezi insulinske rezistencije u PCOS-u. PCOS nije jedinstveni etiološki i klinički entitet, nego spektar kliničkih znakova i simptoma koji upućuju na slične, ali ne i potpuno jednake patofiziološke procese. Još nedefinisana genska predispozicija mogla bi povećavati insulinsku rezistenciju i gojaznost, čime bi se moglo objasniti zašto se kod pacijenata normalne težine takođe razvijaju hiperinsulinski hiperandrogenizam, kao i zašto se sindrom ne razvija kod  svih gojaznih pacijenata.

Tradicionalni terapijski pristup delovanjem na posledice PCOS-a (akne, hirzutizam, infertilitet) danas se sve više zamenjuje delovanjem na hiperinsulinemiju smanjenjem telesne težine i lekovima koji povećavaju insulinsku osetljivost.