Analysis of telomeres – How to slow down aging?

Translation in serbian

Analiza telomera – Kako usporiti starenje?

U prostorijama genetičkog savetovališta Gemmo centra 29. juna 2018. godine održano je stručno predavanje pod nazivom „Analiza telomera-Kako usporiti starenje?“  kome su prisustvovali eminentni stručnjaci, specijalisti iz oblasti estetske medicine i anti aginga, internisti, ginekolozi.

Telomere su specifične strukture na krajevima hromozoma, koje štite naš genetski materijal, skraćuju se prilikom svake deobe ćelija i pokazatelj su njihove biološke starosti i funkcije.

O tome da se biološka starost ćelija ne mora podudarati sa našim godinama života, već može biti značajno iznad ili ispod njih,  bilo je reči u predavanju koje je održala  direktor Gemmo centra, specijalista genetike gospodja Ivana Buzadžić.

Dr spec Ana Gifing govorila je o uticaju adekvatne ishrane i suplementacije na aktivaciju telomeraze, specifičnog enzima koji može  usporiti ili zaustaviti skraćivanje telomera, čak i uticati na njihovo produžavanje, i dala prikaz slučaja iz svoje višegodišnje prekse.

Dr Milica Aničić ispred kompanije Vedra International održala je prezentaciju o proizvodu Regulatpro Bio, dodatku ishrani od svežeg voća, orašastih plodova i povrća i njegovom uticaju na energiju, vitalnost i imunitet.

Prisutni su pokazali veliku zainteresovanost za analize koje se vrše u Gemmo centru i dogovorili buduću saradnju.