Izaberi jezik

GlycanAge

Šta je GlycanAge test i šta sve mogu iz njega saznati?

GlycanAge je test biološke starosti koji meri glikane.

GlycanAge nije medicinski niti dijagnostički test, nego test biološke starosti koji meri glikanena imunoglobulinu G. Imunoglobulin G je naziv proteina koji je najčešće antitelo u krvi i ključni je molekul imunog sistema koji učestvuje u odbrani organizma. Imunoglobulini regulišu upalu, učestvuju u obrani od spoljašnjih uticaja poput bakterija i virusa, ali i unutrašnjih faktora poput raka. Kada se u određenom delu organizma pojave signali da nešto nije u redu, aktivira se naš imuni sistem i javlja se upala u sklopu koje imuni sistem uništava bolesno tkivo da bi se izgradilo novo. Takvo delovanje neophodno je za obnavljanje organizma. No ako se upala ne otkloni na vreme ili se pojavi u prisustvu zdravih ćelija, umesto zaštitne uloge uzrokovaće nepogodne posledice za organizam. Stoga proupalno i protuupalno delovanje moraju delovati u stalnom balansu. Glikani na imunoglobulinu G određuju hoće li neki imunoglobulin delovati proupalno ili protuupalno. Starenjem, stanje ljudskog organizma gubi balans i postaje više proupalno te postoji teorija da je upravo upala ono što dovodi do manifestacija koje mi nazivamo starenjem. Do toga dolazi zbog oštećenja koja se akumuliraju s vremenom ili načinom života koji oštećuje telo. Sve je više upalnih događaja, a pri svakom popravljanju dolazi do malenih grešaka. Akumulaciju tih grešaka u organizmu nazivamo biološkim starenjem i povezujemo je sa opštim zdravstvenim stanjem organizma.

Šta su glikani i koja je njihova važnost?
Glikani su kompleksni ugljeni hidrati koji su važni za gotovo sve biološke procese. Ako proteine koji su zapisani u našim genima definišemo kao molekularne mašine koje obavljaju različite biološke procese, glikane možemo definisati kao dodatne nastavke koji menjaju i modifikuju funkcionalnost proteina promenom njihovog izgleda (strukture). Drugim rečima, kao što isti uređaj može seckati, mesiti ili ribati, zavisno od nastavka, tako isti protein može izazvati upalu u organizmu ili je sprečiti, zavisno od glikana. Najpoznatiji primer uloge glikana su krvne grupe. Naime, zna se kako posledice transfuzije krive krvne grupe mogu biti fatalne, a različitost krvnih grupa (A, B, AB, 0) proizlazi upravo iz različitih glikana na površini krvnih ćelija. Osim u transfuziji, glikani su nezaobilazni i u razvoju ili lečenju mnogih bolesti. Zbog toga ih je moguće koristiti kao rane glasnike bolesti ili čak prediktore uspešnosti terapije.

Koja je prednost glikana u odnosu na gene kod procene biološkog starenja i rizika od razvoja različitih bolesti
Ako život zamislimo kao knjigu, geni su reči u toj knjizi. Njih nasleđujemo od roditelja, određeni su u trenutku začeća i nemamo mogućnosti promene. Iz dvadesetak hiljada reči, koliko približno čovek ima gena, moguće je složiti mnogo različitih rečenica. Za razliku od gena, glikani se dinamično menjaju tokom našeg života, pa tako uveliko utiču na životnu priču koju sami ispisujemo unapred zadatim rečima. Nepovoljne životne navike poput preteranog uživanja hrane, alkohola ili pušenja principijelno utiču na naše gene, ali i na glikane. Ako uporedimo jednojajčane blizance čija je genetska osnova identična, ako je jedan od njih je pušač, njihovi će glikani pokazati različitost životnog stila. Iako GlycanAge test ne može specifično odrediti postojanje ili rizik od specifične bolesti, pokazalo se i kako određene promene u glikanima prethode nastanku hroničnih ili upalnih bolesti, pa su ti glikani često rani pokazatelji potencijalnih zdravstvenih problema. Kako su glikani promenjivi i njihovu je promenu moguće uočiti godinama pre pojave bolesti, pravovremenom identifikacijom rizika otvara se mogućnost spečavanja ili ublažavanja posledica bolesti. Glikani nas mogu osvestitio tekstu životne priče koju pišemo i usmeriti nas da je na vreme promenimo

GlycanAge test možete ekskluzivno napraviti u Beogradu u Gemmo centru.

Dogovorite termin u našem Centru za preciznu i preventivnu medicinu