Ishrana bez glutena – Za i protiv

 

Glavna karakteristika svakog prehrambenog trenda je da nam nudi ekskluzivno i instant rešenje određenog problema vezanog uz ishranu. Takvi trendovi su najčešće usko povezani sa redukcijom telesne težine, pri čemu se uglavnom zanemaruje značaj pravilne ishrane.

Jedan od takvih trendova je i bezglutenska dijeta koju u poslednih par godina praktikuje sve veći broj pojedinaca, nezavisno od toga da li postoji dijagnostikovana intolerancija na gluten ili ne.

Gluten se nalazi u sastavu zrna svih vrsta pšenice, raži, ječma i ovsa, kao i u sastavu brašna i mekinja navedenih žitarica. S obzirom na to da je pšenično brašno u širokoj upotrebi u prehrambenoj industriji, gluten se često nalazi i u industrijskim prozivodima poput gotovih jela i umaka, suhomesnatih proizvoda, slatkiša i dr. Kod ljudi obolelih od celijakije ili pak intolerancije na gluten, ovakav tip ishrane predstavlja terapiju – i to kao jedinu opciju, jer telo nije u mogućnosti da razgradi i svari gluten. Unošenjem namirnica koje sadrže gluten stvara se upalni proces u tankom crevu pri čemu oboleli osećaju mučninu i slabost, imaju  bol u predelu stomaka, često gube na težini i otežano im je svakodnevno funkcionisanje. Primenom bezglutenske ishrane dolazi do povlačenja simptoma i smanjenja upalnih procesa. Celijakija i intolerancija na gluten se dijagnostikuju biohemijskim testovima i analizama, a dijagnozu može postaviti jedino lekar.

Internet i mediji su puni nepouzdanih informacija povezanih sa načinom ishrane. Dijeta bez glutena predstavljena je kao idealno rešenje za sve zdrave pojedince koji brinu o svojoj ishrani i zdravlju, koji žele redukovati telesnu težinu ili primeniti nove navike u ishrani. Međutim, kod zdravih pojedinaca gluten ne može biti isključivi uzrok zdravstvenih problema i povećane telesne težine. Ne postoji naučni dokaz koji kod opšte populacije potvrđuje poboljšanje zdravstvenog stanja nakon sprovođenja bezglutenske dijete. Slična analogija može se prikazati i sa alergijom na jagode: ako je deo populacije alergičan na jagode, onda nije potrebno da ukupna populacija eliminiše jagode iz ishrane i da jagode budu deklarisane kao nezdrava namirnica. Činjenica je da su civilizacije kultivisale pšenicu (glavni izvor glutena) tek pre 10.000 godina i da su naši preci ishranu bazirali isključivo na povrću i mesu. Međutim, to nije dovoljno dobar razlog da zdravi pojedinci samoinicijativno odluče eliminisati pšenicu iz ishrane kao i sve ostale žitarice koje sadrže gluten.

Uslovi i okolnosti povezani sa ishranom su se u proteklih godina značajno promenili. Značajno se produžio životni vek, nismo osuđeni na periode gladovanja kao naši preci – hrana nam je dostupna svakodnevno, namirnice se termički obrađuju, povećana je kontrola kvaliteta i sigurnosti namirnica. Bezglutenske proizvode ne bi trebalo tražiti u prodavnicama u delu ʺzdrave hraneʺ, već na mestima koja su namenjena hrani sa posebnom namenom. Žitarice (pšenica, raž, ječam, ovas) u ishrani predstavljaju glavni izvor ugljenih hidrata, a osim toga sadrže i određene aminokiseline. Celo zrno  navedenih žitarica ima visok udeo vlakana koja podstiču varenje, održavaju zdravlje crevne mikroflore, snižavaju rizik od nastanka tumora debelog creva. Bezglutenski proizvodi su po pravilu pripremljeni od vrsta brašna sa niskim udelom vlakana.

Dugotrajnim eliminisanjem neke namirnice iz ishrane dolazi do povećane osetljivosti na tu istu namirnicu i pojačane reakcije organizma. To nas dovodi do zaključka da sprovođenjem bezglutenske dijete, kod zdravih pojedinaca naknadnim konzumiranjem glutena može doći do pojave simptoma analognim simptomima intolerancije na gluten. Do gubitka telesne težine prilikom primene bezglutenske dijete zapravo dolazi zbog smanjenog kalorijskog unosa jer ova dijeta podrazumeva neunošenje pekarskih proizvoda – hleba, peciva, biskvita, kolača i testenine.

Bezglutenska dijeta, kao i bezglutenski proizvodi, namenjeni su isključivo osobama obolelim od celijakije ili intolerancije na gluten. Takva dijeta ne predstavlja alternativu pravilnoj i uravnoteženoj ishrani.