Šta je kolagen? Koji kolagen je najbolji? Zašto drugačije reagujemo na primenu kolagena?

Kolagen je jedan od najkorisnijih proteina u ljudskom organizmu koji čini 30% od ukupnog broja proteina i glavna komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Vezivno tkivo je jedno od osnovnih tkiva i zajedno sa hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo rasprostranjeno po celom organizmu.

Kolagen u svom sastavu sadrži 19 različitih aminokiselina, zbog čega se često naziva kompleksnim proteinom. Aminokiseline kolagena podrazumevaju mešavinu neesencijalnih i esencijalnih tipova aminokiselina.

Od 19 vrsta kolagena, četiri najvažnija kolagena označavaju se rimskim brojevima. Tako postoje: tip I koji je najzastupljeniji u kostima, tip II koji čini većinski deo hrskavice, a tipom III prožeta su embrionalna tkiva (krvni sudovi i sistem za varenje). Tip IV nalazi se u bazalnim membranama i formira svojevrsnu mrežu, dok tipovi I, II i III čine 90% ukupnog udela kolagena u telu.

Kada govorimo o ulozi kolagena, govorimo zapravo o ulozi samog vezivnog tkiva – ono povezuje kosti u zglobove i gradi ovojnice oko organa, obavija mišiće i mišićne grupe, štiti krvne sudove i nerve. Osim toga, kolagen je najpoznatiji po tome što pomaže održanju elasticiteta kože i spajanju tetiva i zglobova. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena, ali starenjem postepeno gubi tu mogućnost što se ogleda u smanjenju elastičnosti i gipkosti kože, odnosno, rezultira nastankom bora i bolova u zglobovima. Nedostatak kolagena, između ostalog, može uzrokovati i brojne poremećaje koštano-mišićnog sistema, poput artritisa.

Konkretno, osim raspada i stvaranja kolagena, ostali faktori ključni za starenje kože su: UV zaštita kože, hidracija kože, oksidativni stres, efekt Q10, potreba za selenom, upalne reakcije i biološka starost i genetički polimorfizmi.

Stil života i ishrana mogu delom usporiti gubitak kolagena, a danas su sve popularniji dodaci ishrani koji dolaze u obliku tableta, praha ili kapsula, kao i kozmetički proizvodi sa dodatkom kolagena koji se koriste u svrhu pomlađivanja kože, inekcije sa kolagenom koje uklanjaju bore, a najčešći konzumenti su žene. Osim kolagena kao dodatka, proizvodi za negu kože u poslednje vreme izdvajaju vitamin C kao ključan faktor u generaciji zastarele i nedovoljno elastične kože. Antioksidansi koji se nalaze u vitaminu C mogu pojačati proizvodnju kolagena.

Osim vitamina C, postoje faktori koji potstiču proizvodnju kolagena, a u organizam ih je najjednostavnije uneti hranom. Hrana bogata kolagenom svakako je hrana bogata proteinima – jaja, živina, riba, pečurke, orašasti plodovi, zeleno povrće i citrusi.

Pored hrane, biljke poput aloa vere od davnina se koriste za lečenje rana na koži, a danas su široko konzumirani u raznim oblicima. Gel aloa vere pri nanosu na kožu hladi i ublažava kojekakve opekotine i ubode ali i zateže kožu. Razlog tome je što biljka aloe vera podstiče razgradnju kolagena kada se nalazi na koži ili primenjuje oralno.

Ako se pobornik dodataka ishrani i želite brzo i jednostavno obnoviti kolagen, savet je Kolagen Peptan Plus + Vitamin C

Za više informacija i konsultacije pozovite nas na 011 4057 339 i 062 535 007.